Gulerod: egenskaber, fordele og næringsværdi
Du har sikkert hørt mange gange, at "gulerødder er gode for dit syn". Det er dog meget mere end det, da gulerødder er en af de fødevarer med de største sundhedsmæssige fordele. I dette indlæg ville vi dykke lidt dybere ned i alle egenskaberne ved denne grøntsag. Vi er sikre på, at hvis det endnu ikke er en del af din kost, vil du genoverveje det, vi vil fortælle dig nedenfor.
Og også opdage fennikels egenskaber og fordelene ved avocadoolie at fuldende din kost og have et misundelsesværdigt helbred ;)
Ernæringsværdi af gulerødder
Gulerødder er rige på kalium, fosfor, calcium, magnesium, jern og jod. Derudover skiller de sig også ud for deres vitaminer og lave kalorieindhold. Dette er næringsværdien af 100 g gulerødder.
- Vand: 88,29 g
- Kulhydrater: 9,5 g
- Protein: 0,93 g
- Fedt: 0,22 g
- Fiber: 2,7 g
- Calcium: 32 mg
- Jern: 0,4 mg
- Jod: 6,50 mg
- Magnesium: 12 mg
- Natrium: 68 mg
- Kalium: 320 mg
-
Fosfor: 34 mg
Hvilke vitaminer er der i gulerødder?
Gulerødder er rige på vitamin A, B, C, E og K.
Hvor mange kalorier er der i gulerødder?
Gulerod er en af de fødevarer med laveste kalorieindhold, selvom afhængigt af hvordan du spiser det, kan disse kalorier variere. For eksempel har kogte gulerødder, fordi de har mindre fedt og mere vand, færre kalorier end rå gulerødder.
For at give dig en idé, mens 100 gram rå gulerødder har ca 40 kcal, 100 gram kogte gulerødder har 30 kcal. Alligevel er der i begge tilfælde tale om en meget lille mængde, så den er perfekt til at indarbejde i mange opskrifter.
Er gulerødder fedende?
Gulerødder er ikke fedende. Det er en af de sundeste fødevarer og bør være et must i enhver diæt på grund af dets lave kalorietal og lavt glykæmisk indeks.
Hvis du vil indtage så få kalorier som muligt, anbefaler vi at spise det kogt. Men hvis du vil drage fordel af alle dets vitaminer, er det bedst at spise det råt, fordi madlavning ødelægger de fleste af dets vitaminer.
Egenskaber og fordele ved gulerødder
Som du sikkert allerede ved, er gulerødder meget gode for dit syn. Men udover dette kan de også prale af andet sundhedsmæssige fordele.
God for øjnene
Dens antioxidantegenskaber forhindrer forekomsten af grå stær og beskytter nethinderne, hvilket forhindrer makuladegeneration. Det tjener også til at øge synsstyrken og bekæmpe symptomerne på fotofobi eller overfølsomhed over for sollys. Dets forbrug er også et godt middel til behandling af conjunctivitis eller stier.
Styrker og plejer tandemaljen
At spise rå gulerødder styrker tænderne og stimulerer blodtilførslen til munden, hvilket forhindrer bakterier i at klæbe til tænderne. Fluor i disse fødevarer forhindrer huller i tænderne og holder tandemaljen i god stand.
Vanddrivende effekt
Takket være dens høje vandindhold og dens vanddrivende effekt, reducerer forbruget af gulerødder chancerne for nyresten. Det hjælper også med at nedbryde dem, når de allerede er dannet.
Fordøjelsesegenskaber
Gulerødder har også et højt fiberindhold, hvilket reparerer tarmfloraen og hjælper med at rense kroppen for urenheder. Dette gør det til et perfekt hjemmemiddel til tarmlidelser og mavesmerter forårsaget af for eksempel mavesår.
Kardiovaskulære egenskaber
En anden sundhedsfordel ved gulerødder er, at de hjælper stimulere blodgennemstrømningen og forhindre plak i arterierne, så regelmæssig indtagelse af gulerødder vil hjælpe dit hjertesundhed.
Energikilde
Deres høje kalium og fosfor indhold gør dem til et ideelt hjemmemiddel til at bekæmpe træthed eller udmattede sind. Derudover er det også en fødevare, der kan være meget anvendelig til styrende nerver.
Antibakterielle egenskaber
Takket være dets antibakterielle egenskaber og højt indhold af flavonoider, kan du påføre gulerodsskiver på dine ydre sår for at forhindre dem i at blive inficeret og hjælpe reparere huden hurtigere.
Styrker negle og hår
Dette er en af deres mest berømte ejendomme. Takket være dets beta-carotenindhold, som i kontakt med vores krop omdannes til Vitamin A (dette vitamin reparerer celler beskadiget af eksterne midler), gulerødder er det bedste middel mod styrker og revitaliserer negle og hår. På denne måde vil du forhindre hårtab og holde det skinnende og blødt.
Forhindrer aldring
Som nævnt ovenfor har gulerødder antioxidante egenskaber der bekæmper frie radikaler, så det kan være rigtig godt at spise denne grøntsag forsinke tegn på aldring og kan prale af glat, ungdommelig, rynkefri hud.
Udover disse egenskaber har gulerødder mange flere sundhedsmæssige fordele, så de er uden tvivl en fødevare, som du skal have med i din kost. Juice, moset, rå, kogt... opskrifterne, hvor du kan nyde det, er uendelige. Hvad venter du på?
- Tags: Lifestyle