Amaranth: hvad det er, dets egenskaber og bedste opskrifter
Amaranth anses for at være en af de sundeste plantebaseret fødevarer til mennesker. Hvis du ikke vidste det, så vær opmærksom, for i dette indlæg vil vi fortælle dig alt om disse frø, der er så nærende og gavnlige for dit helbred.
Opdage egenskaberne af amaranth og lækreste opskrifter du kan forberede dig på at begynde at inkludere det i din kost.
Hvad er amaranth?
Amaranth er en pseudocereal, meget lig quinoa, som har adskillige sundhedsegenskaber. Af denne grund er det meget brugt i madlavning, især i mexicansk og andre tropiske amerikanske opskrifter.
Det betragtes som en af de ældste afgrøder i verden, der går mere end 7.000 år tilbage. Faktisk i Maya eller aztekisk kultur, amaranth var ikke kun en meget populær mad, men blev også meget brugt i ritualer.
I dag takket være talrige sundhed fordele og egenskaber af disse frø er de blevet en væsentlig del af mange diæter.
Egenskaber: fordele og kontraindikationer af amaranth
Amaranth er kendetegnet ved sin høj næringsværdi, hovedsageligt på grund af dets høje indhold af vegetabilsk protein, vitaminer, mineraler og folinsyre. Det skiller sig også ud over andre fødevarer, fordi det er det glutenfri, indeholder meget mere calcium end mælk og alle de essentielle aminosyrer. Af denne grund er det en stærkt anbefalet mad at inkludere i kosten for cøliakere.
Fordele ved amaranth
Regulerer fordøjelsessystemet
Takket være dens høje fiberindhold, hjælper amaranth med at regulere fordøjelsessystemet og reducerer oppustethed, hvilket gør fordøjelsen hurtigere og lettere. På samme måde kan det også forebygge tyktarmskræft. Den bedste måde at drage fordel af denne egenskab på er at lave en infusion. Forresten! Tag et kig på vores indlæg om egenskaber af sort te. Oplev alle dets sundhedsmæssige fordele, og hvordan man forbereder det.
Hjælper med at holde dig i form
Amaranth er en vigtig ingrediens i kosten for dem, der ønsker at holde sig i form, da den indeholder en stor mængde fibre, som giver den mættende egenskaber. Kombineret med en god træningsrutine vil det hjælpe dig tabe sig meget hurtigere.
Forbedring af mental ydeevne
En af fordelene ved amarant er glutenfri og rig på kulhydrater og protein er, at det hjælper med at stimulere hjernen og forbedre den mentale ydeevne. Det er derfor, amaranth ofte anbefales til børn og alle de mennesker, der er meget aktiv intellektuelt.
Det kan også reducere chancerne for at lide af neurodegenerative sygdomme.
Forbedrer humøret og reducerer stress
Amaranth er højt indhold af tryptofan, en essentiel aminosyre, der fremmer udskillelsen af serotonin, bedre kendt som lykkehormonet. Disse frø hjælper derfor med at forbedre humøret, bekæmpe depression og reducere stressniveauet. Det anbefales også stærkt til kvinder med hormonelle ubalancer fordi det hjælper med at regulere hormoner.
Regulerer kolesterol i blodet
Denne mad hjælper med at regulere kolesterolniveauet i blodet, reducere det dårlige kolesterol og øge det gode kolesterol, hvilket igen er meget gavnligt for kredsløbssystem. I desuden dens antioxidante egenskaber hjælpe med at forebygge hjerte-kar-sygdomme.
Styrker knoglerne
En af de særlige kendetegn ved amaranth er, at den har dobbelt så meget calcium som mælk, som samt andre forbindelser som f.eks magnesium og fosfor. Dette gør det til et perfekt foder til at styrke muskler og knogler. På den måde forebygger det sygdomme som f.eks osteoporose og mindsker chancerne for muskelkramper.
Styrker immunforsvaret
Tak til zink og selen den indeholder, amarant er en fødevare, der stimulerer produktionen af antistoffer, som styrker immunforsvaret.
Kontraindikationer af amaranth
Amaranth er en af de sundeste fødevarer, der findes, og det er ikke almindeligt, at det har negative effekter. Men hvis du er tilbøjelig til allergier, anbefaler vi, at du konsulterer din læge først. På samme måde kan overdreven forbrug være en fiberrig fødevare gastrointestinale symptomer såsom mavesmerter.
Bedste opskrifter med amaranth: hvordan indtages det?
Amaranth er en af de sundeste fødevarer til konsum. Faktisk er det blevet betragtet som en superfood af FAO (Mad og Landbrug Organisation fra FN).
Det bruges i madlavning til både søde og salte retter.
-
Disse frø kan bruges som korn, bare som quinoa. Tilføj det til mælk, yoghurt, eller du kan endda lave dit eget brød med amarantfrø. For morgenmad og snacks det vil være din perfekte allierede.
-
Det er også et ideelt supplement til salater. Du kan også koge det og tilføje det grøntsager salater. Hvis du vil tilberede det, skal du tilføje to kopper vand for hver kop amarantfrø, du tilføjer.
-
En anden mulighed er at sauter og anret den at tilføje til dine yndlings tacos, grøntsager og andre retter.
-
Amaranth kan findes i mel form og kan bruges som fortykningsmiddel i saucer og til at lave supper, brød, kiks eller kager.
-
Endelig er der mange andre opskrifter, som du kan tilføje amarant, som f.eks kroketter, auberginer eller fyldte tomater. Det er også meget almindeligt at blande det med honning i søde opskrifter, og glem ikke at finde ud af alt det egenskaber ved royal gelé og hvordan man tager det for at få mest muligt ud af dets fordele.
Nu hvor du ved, hvordan du får mest muligt ud af amaranths egenskaber, skal du begynde at inkludere denne vegetabilske superfood i din kost og begynde at lave de bedste sunde opskrifter!
- Tags: Lifestyle